Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benátky a ostrov, který byste neměli letos minout

Pod nohama mi praská suché jehličí, cítím jeho typickou středomořskou vůni. Je horko, ale mořský vánek je chladivý a jediný zvuk na ostrově obstarávají cikády. Přitom jsem jen nedaleko od přeplněného San Marco. Je to vůbec možné? 

Jednou za dva roky se ve výstavních prostorách v zahradách Giardinni a v bývalé loděnici Arsenale střídají prestižní mezinárodní přehlídky umění a architektury Biennale. Podrobněji se o tom můžete dočíst v mém loňském blogu https://evastepankova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=631212, kdy se konalo Biennale Arte věnované současnému umění. 

A protože mě hodně zajímá i architektura, rozjela jsem se letos na Biennale Architettura, které začalo     26. května a potrvá až do 25. listopadu tohoto roku. Poutavé je i téma letošního ročníku - FREESPACE čili veřejný prostor, čímž irské kurátorky Yvonne Farrel a Shelly McNamara nemyslely jen skutečný fyzický prostor sdílený námi všemi, ale i schopnost a možnost architektury měnit způsob vnímání světa a nacházet řešení, která umožní lepší život obyvatelům této zranitelné planety.

Právě proto se hodně expozic věnuje využivání tzv. brownfieldů čili bývalých průmyslových prostor nebo rekonstrukci nevyužívaných budov, které nemusejí sloužit jen jako nákladné lofty, ale například i jako kulturní a společenská centra jak pro umělce, tak i pro obyvatele z různých sociálních vrstev.

Ceny nejlepším expozicím a jejich architektům už byly rozdány, o těch snad jindy. Dnes chci ale uvést mého osobního vítěze a podle ohlasu recenzentů nejen mého. Poprvé v historii totiž vystavuje Vatikán, a to opravdu grandiózním způsobem. Podle slov kurátora Francesca Dal Co nebylo jednoduché přesvědčit kardinála Gianfranco Ravasiho, de facto vatikánského ministra kultury, že bude dobré představit ne modely a plány, ale skutečné stavby kaplí, které byly zadány známým světovým architektům včetně svou držitelů Pritzkeových cen (Oscar architektů) Normana Fostera a Eduarda Souto de Moura. Naštěstí se mu to podařilo a tak jedenáct architektů dostalo volnou ruku s jedinou podmínkou - kaple musí obsahovat kazatelnu a oltář. Pro inspiraci a představu, jak by stavby měly vypadat, odkázal Vatikán tvůrce na Lesní kapli švédského architekta Gunnara Asplunda z roku 1920, jednoduchou dřevěnou stavbu obklopenou stromy.

A právě detaily a informace o Lesní kapli obsahuje první kaple, kterou uvidíte při vchodu do zahrad ostrova San Giorgio Maggiore, kde začínáte za zvuků cikád pod středomořskými borovicemi a cypřiši svou ať už náboženskou nebo ateistickou pouť. Právě prostředí znásobuje dojem z roztroušených staveb, které jsou vybudovány z různých materiálů, v tomto suchém období cítíte hlavně vůni čerstvě řezaného dřeva. Procházka vás navíc zavede často na pobřeží, odkud se nabízejí výhledy na San Marco a vedlejší ostrov Giudecca.

Malý ostrov je v soukromém vlastnictví, roce 1951 jej zakoupil ve zdevastovaném stavu po užívání armádou hrabě Vittorio Cini. Rozhodl se ostrovu vrátit jeho původní krásu, vytvořit z něj mezinárodní kulturní centrum a zařadit ho do benátského života. To vše na počest svého syna Giorgia, který v roce 1949 zahynul při letecké nehodě na letišti v Cannes před očima své snoubenky, slavné herečky Merle Oberon. Nadace Vittorio Cini (zakladatel zemřel v roce 1977) obnovila amfiteátr, v budově bývalého konventu bylo zřízeno malé muzeum skla a nezanedbatelné je i to, že vstupné je všude zdarma, což znamená i do zahrad, kde jsou umístěny vatikánské kaple (zahrady jsou za normálních okolností veřejnosti nepřístupné). Silueta ostrova je určitě jednou z nejfotografovanějších, ale ne velké množství turistů jej navštíví, což je velká škoda - patřila jsem mezi ně také.

Pokud vás tedy letos zavede cesta do Benátek, neváhejte a využijte možnosti nejen spatřit práce světových architektů, ale odpočinout si v tichu a pohodě na tomto kouzelném místě. O osudu kaplí ještě není definitivně rozhodnuto, zdá se, že možná na San Giorgio Maggiore zůstanou, ale jak se říká, co můžeš udělat dnes...

Nakonec praktická rada - dostanete se tam linkou vaporetta č. 2 přes lagunu jednu stanici ze San Zaccaria.

Vatikánské kaple

 

Autor: Eva Štěpánková | středa 11.7.2018 0:01 | karma článku: 8,42 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Eva Štěpánková

Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil.

25.9.2023 v 9:00 | Karma: 15,25 | Přečteno: 445x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

22.7.2023 v 9:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého?

17.7.2023 v 6:25 | Karma: 13,63 | Přečteno: 435x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Stříbrný had nad dánskou dálnicí

Byla jsem na něj moc zvědavá, ale přišel covid a zbyly jen fotografie na webu. Ale jakmile to šlo, vydala jsem se za ním. A nezklamal mě.

11.5.2022 v 7:00 | Karma: 10,18 | Přečteno: 387x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Proč jsem nejela do Barcelony za Gaudím

Nejdříve plány zhatila zlomená ruka plus lockdown, za rok další lockdown, a proto jakmile bylo jasné, že se dá opět cestovat, vydala jsem se letos v březnu na třetí pokus do hlavního města Katalánska. Ale ne za Gaudím.

19.4.2022 v 7:00 | Karma: 12,94 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 609x
Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Seznam rubrik