Neuvěřitelný poklad z neuvěřitelné výstavy

4. 12. 2017 20:57:38
Před dvěma tisíci lety převážela starověká loď umělecké předměty nevyčíslitelné hodnoty. Majitel sbírky, osvobozený otrok Cif Amotan II, se ale nákladu nedočkal. Loď ztroskotala a její poklady zmizely. Až do roku 2008...

Nikdy v životě nezapomenu na pocit naprostého úžasu, když jsem letos v září vstoupila v Benátkách do paláce Palazzo Grassi a uviděla nárt a prsty obrovského černého kotníku. Čím víc jsem se přibližovala, bylo jasné, že patří osmáctimetrové černé soše bezhlavého obra, který drží v jedné ruce misku a jehož postava vyplňuje celou dvoranu tohoto nádherného paláce. A to byl jen začátek.

V roce 2008 byl na dně Indického oceánu u pobřeží Afriky objeven vrak lodi Neuvěřitelná, která před dvěma tisíci lety převážela náklad zlatých mincí, šperků, zbraní, uměleckých předmětů ze zlata, mramoru, bronzu, křišťálu, nefritu, malachitu a monumentálních soch. Deset let trvalo než byl celý poklad vyloven a zbaven nánosu korálů a mořských živočichů, kterými byl obrostlý.​ Mecenáš, který financoval celý proces pátrání a obnovu všech artefaktů a natočil dokument o vyzvedávání pokladu z mořského dna, naplnil v květnu 2017 zachráněnými artefakty dvě rozlehlé budovy v Benátkách a vytvořil tak prakticky dvě nová historická muzea umění.

Ten člověk se jmenuje Damien Hirst, výstavu nazval Treasures of the Wreck of Unbelievable (Poklady z vraku lodi Neuvěřitelná) a mnozí o ní říkají, že to je se svými 190 exponáty nejrozsáhlejší výstava, kterou kdy navštívili a zároveň i výstava roku. Už jenom umístění do dvou objektů podél Canale Grande - paláce Palazzo Grassi a hal zrenovovaného objektu bývalé celnice Punta della Dogana, je zážitkem. Obě galerie patří nadaci Francoise Pinaulta, miliardáře a sběratele umění, mimo jiné vlastníka aukční síně Christie ́s a procházet jejich prostorami znamená občas licitovat mezi tím, jestli sledovat vystavené umělecké předměty nebo se nechat pohltit atmosférou a okouzlujícími pohledy z okna na projížděcí čluny a modrý kanál.

Pokud jste si o výstavě nepřečetli něco předem jako já a pokračujete po shlédnutí úvodního reportážního videa s potápěči vytahujícími nálezy dál do výstavních prostor, postupně ve vás začnou hlodat pochybnosti. Trochu ještě věříte nálezům obřích mušlí, soch medúz i antických mramorových Venuší, které jsou jako téměř vše ostatní prezentovány ve třech verzích - první obrostlá barevnými korály, další očištěná od nich a třetí jako úplná kopie, ale když se k nim přiblížíte zezadu, uvidíte malé značky firmy Mattel, výrobce panenky Barbie. A pak už postupně jenom sledujete, jak si s vámi autor hraje, jak nechal ze dna moře vylovit i svůj autoportrét obrostlý korály, stejně jako Mickey Mouse a Transformers. Jako reakci na dnešní postfaktickou dobu, kdy pravda je těžce dohledatelná a začínáme pochybovat o všem, Damien Hirst kombinuje skutečnost s fikcí a nezbývá než podlehnout. Desítky popisků, které chytře kombinují odkazy na skutečná ztracená umělecká díla, sady zlatých antických mincí s neznámým jazykem, který vytvořil, příběh bájného Achilleova štítu. Občas vás opravdu zmate jako třeba když uvidíte dvě obrovité lebky Polyphema, kyklopa, který ohrožoval hrdiny Homérovy Odyssey. Popis říká, že jsou z mramoru a podle odborníků patří mamutovi. Otvor v přední části podpořil vznik legendy o jednookém obrovi. Tato teorie ale skutečně existuje, jak se můžete přesvědčit ve skutečném přírodovědeckém muzeu... Celou výstavou vás provázejí podobné informace, kdy je kombinována historická skutečnost s fikcí, někdy více, někdy méně. Všechno je velká hra s desítkami vtipných detailů jako například jméno majitele pokladu Cif Amotan II, což je v angličtině anagram pro I am Fiction (Jsem jen fikce).

Je to tak, všechny údajně 2000 let staré objekty, malby i modely jsou dílem "mecenáše", známého britského výtvarníka Damiena Hirsta (*1965). Jediné, co je zřejmě pravda, je jeho finanční účast na výstavě, o kterou se dělí se sběratelem svých prací a majitelem obou galerií Francoisem Pinaultem. Skutečná částka nebyla zveřejněna, ale tisku Hirst odpověděl, že financoval veškeré náklady, což ho stálo minimálně 50 milionů liber, instalaci a mediální náklady hradil Pinault. Nebylo by divu, kdyby zveřejněná částka byla větší, protože i když například "korály" jsou ve skutečnosti sice zhotovené z barevného bronzu, mezi exponáty je velké množství soch z carrarského mramoru, předmětů ze zlata nebo pozlaceno, v rozsáhlém oddělení drahých kamenů jsou všechny skutečné. Rozum zůstává stát nejen nad hodnotou, ale i nad tím, jak dlouho a kolik lidí se podílelo na výrobě a přípravě. I když je Damien Hirst považován za nejbohatšího žijícího umělce, náklady výstavy, která je považována na nejdražší v novodobé historii, musely být neskutečné.

Propíraný bulvárem i odborníky, Hirst, k němuž velmi dobře sedí popis "love it or hate it", vždycky provokoval. V roce 1988 v pouhých 23 letech vystavil ve vitríně londýnské galerie hnisající kravskou hlavu plnou červů a much jako symbol věčného koloběhu života, kdy náhoda rozhodne o přežití. A náhoda rozhodla v tomto případě i o jeho osudu. Návštěvníka výstavy, známého reklamního magnáta, miliardáře a sběratele Charlese Saatchiho oslovila jeho imaginace tak, že mu nejen vystavil bianco šek na ještě nevytvořené nové dílo, ale stal se jeho mecenášem a za miliony dolarů začal vykupovat jeho sochy a instalace. V roce 1992 následovala snad nejznámější akce, kdy Hirst představil svou proslulou instalaci s obrovským tygřím žralokem ve formaldehydu nazvanou Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho živého. V roce 1993 získal první mezinárodní úspěch na Bienále v Benátkách a o dva roky později už měl prestižní Turnerovu cenu. A i když ke svému vyjadřování používá kontroverzní prostředky, nečiní tak nikdy samoúčelně.

V posledních deseti letech se dost hovořilo o možném Hirstově vyhoření, komercializaci, přehlcenosti trhu jeho dílem, stálé recyklaci jeho prací a tím pádem i o snížené hodnotě. Tento pocit však právě letos na jaře Damien Hirst vyvrátil otevřením své výstavy nazvané Treasures of the Wreck of Unbelievable (Poklady z vraku lodi Neuvěřitelná), která je většinou považována za jeho triumfální návrat a důkaz toho, že ještě stále umí překvapit.

Ještě poznámku nakonec - i když používám přítomný čas, výstava bohužel včera, 3. prosince 2017, skončila.

Autor: Eva Štěpánková | pondělí 4.12.2017 20:57 | karma článku: 17.67 | přečteno: 1215x

Další články blogera

Eva Štěpánková

Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil.

25.9.2023 v 9:00 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 437 | Diskuse

Eva Štěpánková

Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

22.7.2023 v 9:00 | Karma článku: 11.93 | Přečteno: 335 | Diskuse

Eva Štěpánková

Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého?

17.7.2023 v 6:25 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 432 | Diskuse

Eva Štěpánková

Stříbrný had nad dánskou dálnicí

Byla jsem na něj moc zvědavá, ale přišel covid a zbyly jen fotografie na webu. Ale jakmile to šlo, vydala jsem se za ním. A nezklamal mě.

11.5.2022 v 7:00 | Karma článku: 9.81 | Přečteno: 386 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 608

Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...