Pohádka o krásné spalovně

29. 08. 2017 21:58:35
Máte rádi pohádky? Tak se pohodlně usaďte a poslouchejte. A věřte, nevěřte, opravdu se stalo... Nebylo to v černém lese, ale daleko za horami a doly.

Žilo, bylo jedno hlavní město v zemi na severu Evropy, kde kupodivu už dávno věděli, že nejen sůl je nad zlato. Osvícení vládci nemysleli jen na své zlaťáky, ale naslouchali učencům a záleželo jim na tom, aby se jejich poddaným nejen dobře žilo, ale také dýchalo a byli zdraví. A tak už je léta vedli k tomu, že důležité není jen to, co se odehrává u nich v kuchyni, ale i venku za dveřmi. Proto se také stalo, že na začátku 21. století pro jejich poddané nebylo slovo ekologie, recyklace a udržitelný rozvoj nadávkami jako třeba v zemi jakéhosi Švejka, kde odnést krabici od pizzy do dva metry vzdáleného kontejneru tříděného odpadu znamenalo pro některé obyvatele problém. Nehledě na to, že momentální vládce této země označoval potupnými výrazy ty, kterým o životní prostředí šlo. Severská zemědělská země rozkládající se na ostrovech v moři měla štěstí, protože nemusela řešit tak velké znečištění vzduchu průmyslovými odpady jako ostatní. Ale i přesto nechtěli vládci zaneřádit zemi skládkami, a tak více než polovina nerecyklovatelného odpadu byla spalována. Navíc se rozhodli sáhnout hluboko do královské pokladny a darovat poddaným krásnou novou spalovnu, která by zásobila elektřinou téměř celé město, vůbec by nepáchla, ale dokonce by sloužila lidem k zábavě. A nechali ji postavit slavným ateliérem 400 metrů od královského paláce, aby se na ni přes kanál mohli dívat...

Asi už dost pohádky, která pohádkou opravdu není. Všechno začalo tím, že po příletu do Kodaně jsem skoro z každého místa ve městě viděla dál nebo blíž na obzoru velmi elegantní zajímavou stavbu s polovičním komínem, z kterého podle směru větru unikal téměř průhledný bílý "kouř". Postupně jsem byla čím dál zvědavější, o co se vlastně jedná a když jsem našla díky Googlu detaily, nechtělo se mi věřit vlastním očím. Nádherná stavba je spalovna odpadu, na jejíž střeše bude za prvé vyhlídková restaurace a za druhé unikátní lyžařská sjezdovka s umělým sněhem a to všechno již v provozu! To už bylo jasné, že neodjedu, dokud všechno nespatřím. Vydala jsem se autobusem na úplný okraj ostrova Amager, do bývalé průmyslové zóny, kde stojí obytné domy, při cestě rostou obrovské keře ostružin a vzduch je čistý jak v šumavských hvozdech. Ocitla jsem se ale před staveništěm, protože spalovna je sice v provozu, ale lyžařský svah se teprve montuje. Po otevření zřejmě v příštím roce nebude mít veřejnost k dispozici jen sjezdovku a vyhlídkovou restauraci, ale také travnatou plochu pro pikniky a zvenku osmdesátimetrovou horolezeckou stěnu. A jako připomínku emisí budou moct návštěvníci pozorovat kruhy z páry, které bude vypouštět komín pokaždé, když se ve speciální komoře nahromadí 250 kilogramů CO2.

Ovšem hlavní přínos této stavby s nádherným pláštěm z aluminia je, že podle autorů by měla být nejekologičtější spalovnou na světě a nebude zatěžovat životní prostředí. Navíc se v těsné blízkosti v současné době staví nový blok současné elektrárny, která po svém otevření v roce 2020 bude zpracovávat výhradně biomasu, na což bude odkazovat i její nový design tvořený zavěšenými kmeny stromů. Architekti těchto staveb byli pečlivě vybráni v rozsáhlých výběrových řízení i proto, že město Kodaň chtělo, aby se staly výrazným bodem na horizontu města. Ovšem jejich hlavní přínos bude v tom, že přispějí ke snaze Kodaně stát se do roku 2025 prvním městem na světě tzv. carbon free, to je bez zplodin uhlíku v ovzduší s tím, že navíc její spalovna bude mít nejčistší spalování na světě.

Do Dánska jsem se vydala hlavně kvůli architektuře a designu, ale po návratu domů musím přidat ještě obdiv k péči o životní prostředí a veřejný prostor.

A alespoň jedna dobrá zpráva pro nás nakonec. První, co jsem na staveništi lyžařského svahu spatřila, bylo auto s českou poznávací značkou. Nejen, že pro slavnou architektonickou kancelář BIG, která projektovala Amager Bakke pracuje i český architekt Jan Magasanik, ale celé složité opláštění fasády, které muselo projít mnoha testy, zajišťuje česká firma Sipral.

Autor: Eva Štěpánková | úterý 29.8.2017 21:58 | karma článku: 12.65 | přečteno: 569x

Další články blogera

Eva Štěpánková

Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil.

25.9.2023 v 9:00 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 437 | Diskuse

Eva Štěpánková

Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

22.7.2023 v 9:00 | Karma článku: 11.93 | Přečteno: 335 | Diskuse

Eva Štěpánková

Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého?

17.7.2023 v 6:25 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 432 | Diskuse

Eva Štěpánková

Stříbrný had nad dánskou dálnicí

Byla jsem na něj moc zvědavá, ale přišel covid a zbyly jen fotografie na webu. Ale jakmile to šlo, vydala jsem se za ním. A nezklamal mě.

11.5.2022 v 7:00 | Karma článku: 9.81 | Přečteno: 386 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 418 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 53 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 608

Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...