Příchozí aneb Příběh vašeho života

Zapomeňte na blockbustery, v kterých mimozemšťané ohrožují Zemi v megakorábech a osud lidstva závisí na svalnatém hrdinovi, jenž vydatné za pomoci CGI efektů, výbuchů a ohlušujícího hudebního doprovodu všechno zařídí levou rukou.

V posledních letech se dá v žánru vědecko-fantastických filmů pozorovat odklon od postapokalyptických vizí a vesmírných cest a tvůrci se soustřeďují více na lidské příběhy - viz Gravitace, Interstellar, Marťan.

Naprosté špičky ale dosáhl nyní v tomto přístupu kanadský režisér Denis Villeneuve (např. Sicario), jehož snímek "Příchozí" (Arrival, USA 2016) mnozí právem označují za filmovou událost roku a který měl před týdnem premiéru i u nás. Základem scénáře se stala povídka Teda Chianga Příběh vašeho života, která vyšla i u nás. Dodávám, že nemusíte být stejně jako já fanouškem této filmové kategorie, ale jsem si téměř jistá, že vás osloví svým uvěřitelným, lidským příběhem a uměleckým zpracováním. 

Základní situace, kdy se na dvanáct míst odlišných světadílů snesou z oblohy oválné uzavřené obrovské útvary, přináší zcela reálnou úvahu, jak by jednotlivé kultury a režimy reagovaly. Jedná se o přátelskou návštěvu nebo se mají státy připravit na útok z vesmíru? Ovály mlčí... Alespoň tak to veřejnosti tvrdí vlády a agentury všech zemí, potají však kontaktují bytosti uvnitř. Nejsou však schopny rozumět zvukům, které tzv. heptapody vydávají a získat odpověď na otázku, proč přišly. Když ale americkou armádou povolaná lingvistka Louise Banks (Amy Adams) začne ke komunikaci používat písmo a osobní přístup, pro který získá i svého kolegu, vědce Iana Donnellyho (Jeremy Renner), vypadá to, že je vše na dobré cestě. Ovšem politici a světové vlády jsou netrpěliví, lidé zmatení, média manipulativní...

Na rozdíl od ostatních podobných snímků ovšem nečekejte blockbusterové akční scény, tento film staví na herectví, atmosféře, kvalitním scénáři a režii a dramatické situace se odehrávají v lidské mysli. Film klade mnoho otázek a určitě nepřináší vtípky jako v Marťanovi. Je o lidském zármutku, o tom, co v životě už nejde vrátit, jak důležitá je komunikace nejen mezi jednotlivci. Jaký zaujmout postoj k těm, kteří přicházejí z neznáma a z nichž máme strach? Proč je důležité najít společnou řeč a neřešit vše hned nepřátelskou akcí? Flashbacky z Louisina života přinášejí její osobní dojemný příběh, který úzce souvisí s dějem, víc se nedá prozradit. Amy Adams podává perfektní herecký výkon, určitě má našlápnuto na Oscara, výtečná je kamera Bradforda Younga, další kapitolou je hudba Islanďana Jóhanna Jóhannssona, který s režisérem už spolupracoval mimo jiné na filmu Sicario.

Při zmínce o výtečném Sicariu z roku 2015, který filmová akademie vloni doslova pohřbila, jen doufám, že v případě Příchozích si všichni zúčastnění přijdou na oscarové pódium pro ceny několikrát.

P. S. Režisér Denis Villeneuve v příštím roce představí nové zpracování Blade Runnera - po Příchozích budou očekávání jistě velmi zajímavá.

Amy Adams a Jeremy Renner ve filmu Příchozí.

 

 

 

 

Autor: Eva Štěpánková | čtvrtek 17.11.2016 20:02 | karma článku: 10,63 | přečteno: 454x