Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plážoví hoši u Anděla

Před lety mě na jejich skladbách s vysoko posazenými hlasy přitahovala hlavně představa slunné Kalifornie, pláží, moře, surfujících fešáků a nádherného lenošení. Ale pak přišel Brian Wilson se svými "symfoniemi v kapse"...

Když se na mně včera večer ze všech stran kinosálu Cinestar Anděl doslova sesypaly fantastické hudební nápady Briana Wilsona společně s hlasy všech Beach Boys, věděla jsem, že jsem na správném místě. Poslední den Febiofestu se totiž konalo jediné promítání úspěšného amerického snímku Love & Mercy (2015), který u nás nepůjde do distribuce, a proto se jednalo o ojedinělou možnost vidět tento film na velkém plátně. A hlavně také slyšet v kvalitně ozvučeném sále (sice "pouze" Dolby 5.1) nejen repertoár, ale i zajímavý soundtrack, o který se zasloužil známý hudebník Atticus Ross.

Legendární skupina Beach Boys vznikla na předměstí Los Angeles v roce 1961 a její základ tvořili bratři Brian, Carl a Dennis Wilsonové, k nimž se přidal jejich bratranec Mike Love a spolužák Al Jardine. Byli typickými představiteli tzv. California sound a uchvátili posluchače svými harmonickými vokály a texty reflektujícími pohodu, surf a romantickou lásku. Ovšem Brian Wilson, který skupinu zásoboval melodiemi a o němž je film, byl ojedinělý hudební génius, který cítil, že je třeba jít dál. Postupně se vzdával vystupování na pódiu, což vyhovovalo i jeho psychicky labilní povaze a věnoval se inovativnímu studiovému nahrávání, ke kterému zval symfonický orchestr, experimentoval se zvuky, texty písní začaly být více osobní, což vedlo k rozkolu s despotickým otcem, který skupině dělal manažera. V roce 1966 skupina vydala album Pet Sounds (obsahovalo mimo jiné skladby jako God Only Knows, Wouldn´t It Be Nice), které bylo v USA přijato vlažně, ale v Evropě trhalo rekordy a je dodnes považováno za jedno z nejdůležitějších ve vývoji populární hudby. Bohužel natáčení dalšího alba se nekonalo kvůli Brianovým psychickým problémům podpořených užíváním drog, které jej na dlouhou dobu vyřadily z normálního života...

Neobvyklý autobiografický film režiséra Billa Pohlada, nazvaný podle písně Briana Wilsona z roku 1988, se věnuje dvěma obdobím jeho života - šedesátým a osmdesátým létům a nezvyklé je hlavně to, že ho hrají dva dospělí herci. V tomto souboji pro mně zcela jasně vítězí fantastický Paul Dano (Little Miss Sunshine, Až na krev, Mládí), který byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus a je s podivem, že se mu vyhnula minimálně oscarová nominace. On Briana Wilsona nehraje, on se jím jednoduše stal. Ať už slyší "hlasy" ve své hlavě, má noční můry z otce, který ho bitím připravil o 95 procent sluchu v jednom uchu nebo přesvědčuje hudebníky ve studiu k netradičním postupům při nahrávání. Právě scény, při kterých jsme svědky vzniku později známých melodií, patří k nejlepším.

Jon Cusack je starším Brianem, s kterým se setkáváme v momentu, kdy je totálně pod vlivem podivného psychoterapeuta doktora Landyho (Paul Giamatti), který ho izoluje od světa, předávkovává léky a manipuluje jak s ním, tak s jeho majetkem. Tehdy Briana Wilsona zachránilo setkání s Melindou Ledbetter (Elizabeth Banks), jeho budoucí druhou ženou, které se podařilo zainteresovat rodinu a přesvědčit ji, že Brian bude při poskytnutí běžné lékařské péče schopen normálního života, což se i podařilo. Od devadesátých let tato legenda opět skládá a vystupuje, ovšem nejvíce obdivu sklízí stále za svoje geniální novátorství ze šedesátých let.

Je opravdu škoda, že tento výjimečný pohled do zákulisí populární hudby se nedostane na plátna kin, na druhou stranu společnost Bontonfilm ho připravuje pro svou nabídku VoD čili Video on Demand, takže bude za poplatek legálně ke stažení a zajistí vám dávku Good Vibrations minimálně na pár dní.

https://www.youtube.com/watch?v=CqW0pRgKTtc

https://www.youtube.com/watch?v=d8rd53WuojE

 

Autor: Eva Štěpánková | neděle 27.3.2016 1:41 | karma článku: 9,61 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Eva Štěpánková

Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil.

25.9.2023 v 9:00 | Karma: 15,25 | Přečteno: 445x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

22.7.2023 v 9:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého?

17.7.2023 v 6:25 | Karma: 13,63 | Přečteno: 435x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Stříbrný had nad dánskou dálnicí

Byla jsem na něj moc zvědavá, ale přišel covid a zbyly jen fotografie na webu. Ale jakmile to šlo, vydala jsem se za ním. A nezklamal mě.

11.5.2022 v 7:00 | Karma: 10,18 | Přečteno: 387x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Proč jsem nejela do Barcelony za Gaudím

Nejdříve plány zhatila zlomená ruka plus lockdown, za rok další lockdown, a proto jakmile bylo jasné, že se dá opět cestovat, vydala jsem se letos v březnu na třetí pokus do hlavního města Katalánska. Ale ne za Gaudím.

19.4.2022 v 7:00 | Karma: 12,94 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 609x
Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Seznam rubrik