Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodina Sopranů - mafiánský seriál, který vás nepustí

Organizovaný zločin, vydírání, zkorumpovaní policisté i politici a na druhé straně čestní, neúplatní hrdinové, to všechno mě v dětství, kdy jsem chodila na italské filmy o mafii, vnitřně neskutečně rozčilovalo i dojímalo.

Netušila jsem, že až budu hodně dospělá, stanou se tyto pojmy součástí běžného života i u nás a mně to opět nenechá klidnou. O politice ale opravdu nemíním psát, plním dnes slib, který jsem tady minulý týden dala, protože i existence Cosa Nostry může přinést něco užitečného, čímž myslím přinejmenším kvalitní divácký zážitek.

U nás ne tak známý seriál Rodina Sopranů, v originále The Sopranos (1999-2007) se už v době svého vysílání stal fenoménem a hovoří se o něm jako o nejlepším televizním seriálu všech dob. I když námět není nijak originální a děj jde ve stopách filmů jako Kmotr nebo Mafiáni, přinesl na obrazovky totálně nový způsob zpracování námětu.

V devadesátých letech minulého století totiž panovala v amerických televizních stanicích nepsaná pravidla, která odrážela jak zbytky puritánství, tak i tlak inzerentů. Televizní tvůrci nesměli kvůli sledovanosti vybočit ze zavedených pravidel - divák se měl vcítit do hrdiny, závěr musel poskytovat úlevu a vysvobození, podmínkou byly i vlastenecké hodnoty, žádné provokativní řeči. Diváci zůstali v klidu a korporace byly spokojeny.

Za této situace se najednou v roce 1983 rozhodla původně sportovní a filmová kabelová televize Home Box Office čili HBO vytvářet své vlastní dramatické a komediální seriály. Zrodil se světově úspěšný Sex ve městě i oceňovaný sitcom The Larry Sanders Show, jejichž hrdinové najednou používali vulgarity, hovořili otevřeně o sexu a jejichž charaktery odrážely skutečný život.

A právě tento nový přístup na více než sto procent využil autor a režisér David Chase, když stvořil osmdesát šest epizod seriálu o italsko-americké gangsterské rodině z New Jersey. Osm let přinášelo HBO každý týden novou epizodu seriálu, který neřešil jen vraždy, vydírání a krádeže. Naopak, Chase byl prvním, kdo v americké seriálové historii vytvořil hlavního hrdinu, hlavu rodiny, v podstatě masového vraha, který je ve vleku žen, jež ho obklopují - manželky, manipulativní ovdovělé matky, inteligentní psycholožky i milenky a je zároveň i citlivým a starostlivým otcem. Nové bylo i to, že postavy hovořily o sexu a smrti jazykem mafiánů a ne tak, jak by si to představoval editor klasické televizní stanice. Tento realismus autor umně spojil i se snovými scénami a zároveň se mu podařilo něco neuvěřitelného - udržet kvalitu všech (!) vysílaných epizod na velmi vysoké úrovni. Například o geniálně natočené závěrečné scéně poslední epizody se dodnes vedou diskuze.

A právě rozpolcený hlavní hrdina, hlava gangsterské rodiny Tony Soprano, se stal životní rolí Jamese Gandolfiniho (vzpomínáte na fotku z minula? :-) ). Tento americký herec s italskými kořeny se pro roli snad narodil, to vás napadá při každém jeho pohybu a pohledu. Jsou momenty, kdy vám je tohoto stotřicetikilového obra s vášní pro jídlo, líto. Ať už se nechá využívat svou matkou nebo sedí kajícně před učitelem svého syna, který opět provedl pubertální hloupost.

I proto se seriál stal velmi blízkým i těm, kteří nebyli zvědaví přímo na gangsterské akce. Otevřel totiž problémy, které řeší každá rodina a manželství bez ohledu na dobu. Dospívající děti, prarodiče, nevěra partnera, ale také postavení ženy v manželství, kde muž hodně vydělává a žena je na něm finančně závislá.

Dodnes mi přeběhne mráz po zádech, když si vzpomenu na scénu, kdy jedna z postav vyčítá Tonymu jeho nezřízené přejídání a doslova mu říká, že pokud s tím nepřestane, skončí v padesáti s infarktem. Bohužel vlídný a laskavý James Gandolfini, který měl podle těch, kteří ho znali, se svou zločineckou postavou společnou právě pouze váhu a lásku k jídlu a v žertu o sobě říkal, že je stotřicetikilovým Woodym Allenem, zemřel náhle v roce 2013 na dovolené v Římě ve věku pouhých 51 let. A opravdu na infarkt. V té době vážil téměř 140 kilogramů...

HBO právě uvedením seriálu Rodina Sopranů nasadila sama sobě i ostatním vysokou laťku, co se týče kvality původních seriálů a drží si ji dodnes. A je jen dobře, že v poslední době můžete prostřednictvím HBO GO čili tzv. internetové videotéky tyhle skvosty sledovat, aniž byste měli kabelovou televizi.

 

Autor: Eva Štěpánková | sobota 13.2.2016 14:13 | karma článku: 10,22 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Eva Štěpánková

Dům, který mi byl nejmilejší

Necelých 50 kilometrů od Liberce v německém Löbau se v sousedství zahrádkářské kolonie nachází skvost, který byste tam nečekali. A není divu, že je zařazen do čtveřice nejlepších světových modernistických obytných vil.

25.9.2023 v 9:00 | Karma: 15,25 | Přečteno: 445x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Modrá je tentokrát opravdu dobrá

Nemám představu, kolik z vás je na tom jako já a o této unikátní stavbě nikdy neslyšelo, pro mě byla velkým překvapením.

22.7.2023 v 9:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Danubiana - neznámý poklad u sousedů

Objevujete také rádi nová zajímavá místa? Chcete si přidat do seznamu něco originálního a u nás ne moc známého?

17.7.2023 v 6:25 | Karma: 13,63 | Přečteno: 435x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Stříbrný had nad dánskou dálnicí

Byla jsem na něj moc zvědavá, ale přišel covid a zbyly jen fotografie na webu. Ale jakmile to šlo, vydala jsem se za ním. A nezklamal mě.

11.5.2022 v 7:00 | Karma: 10,18 | Přečteno: 387x | Diskuse| Cestování

Eva Štěpánková

Proč jsem nejela do Barcelony za Gaudím

Nejdříve plány zhatila zlomená ruka plus lockdown, za rok další lockdown, a proto jakmile bylo jasné, že se dá opět cestovat, vydala jsem se letos v březnu na třetí pokus do hlavního města Katalánska. Ale ne za Gaudím.

19.4.2022 v 7:00 | Karma: 12,94 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 609x
Ráda sdílím s ostatními svoje zážitky a dojmy, proto jsem začala psát tyto nepravidelné blogy. Mou celoživotní láskou je film, ráda fotím, i když jen mobilem, čím dál víc mě zajímá architektura. S tím souvisí i design a moderní umění a celkově nové podněty, za kterými ráda cestuji.

Seznam rubrik